WordPress u mňa vyhral. Prečo?

Keď som sa rozhodoval oživiť pôvodný web a nasadiť sem „stroj“ v podobe CMS, mal som na výber z niekoľkých možností. CMS znamená „Content Management System“. Presnú definíciu tohto pojmu môžete nájsť napríklad na wikipedii. Celé by sa to dalo veľmi zjednodušiť (nie však úplne presne) ako program, pomocou ktorého je možné spravovať webové stránky, vrátane ich obsahu z jedného centrálneho miesta.

Na to, aby takáto stránka mohla vzniknúť, potrebujete mať zabezpečených niekoľko vecí. Potrebujete predovšetkým webhosting, doménu a webové stránky s nejakým obsahom a vzhľadom.  Databáza nutná síce nie je (napr. pre jednoduché, statické stránky), ale v dnešnej dobe je výhodnejšie ju mať ako nemať. Nehovoriac o tom, že CMS systémy bez nej nenainštalujete, i keď existujú aj výnimky.  Webhosting a doménu, vrátane databázy, je najlepšie si zabezpečiť u nejakého oficiálneho providera. Aj keď to niečo bude stáť, ušetrí vám to kopec starostí. O vytvorenie a správu webových stránok sa postará náš vybraný CMS systém, rovnako aj o ich vzhľad, ten si však môžeme ľubovoľne meniť pomocou šablón.

Nemusíte byť odkázaný iba na poskytovateľa svojho webhostingu, webový server si samozrejme môžete zariadiť aj doma. Rátajte však s tým, že už len správa samotného web servera a databázy vám zaberie nejaký ten čas, plus ďalší potrebujete na správu stránok. S vlastným webovým serverom sú navyše spojené aj ďalšie výdavky. Preto som sa rozhodol využiť už existujúcu webhostingovú firmu, ktorá to má všetko pod palcom a ja už prídem len na hotové.

Môj webhosting podporuje viacero CMS systémov, vrátane troch najpoužívanejších: Drupal, Joomla a WordPress. Samozrejme, existujú aj iné systémy na správu obsahu, ale tie nie sú až také populárne.

Rozhodoval som sa na základe toho, že som si najskôr získal informácie o týchto CMS systémoch a porovnal som ich s požiadavkami, ktoré na svoj web mám ja. Asi najlepšie zhrnutie vlastností troch spomínaných CMS som našiel na stránke http://www.rackspace.com/knowledge_center/article/cms-comparison-drupal-joomla-and-wordpress. Okrem tohto súhrnu ma konkrétne zaujímala možnosť integrácie populárnych ikoniek (facebook a pod.), ktoré by sa dali na stránke použiť. Čiže som potreboval nejaké ikonky a kód, ktorý by ich riadil. Tento kód by som potom vložil do samotného kódu stránok. Preto som si prezeral, vyberal ale aj postupne redukoval tiež šablóny pre daný CMS a to jednak kvôli vzhľadu, a jednak kvôli funkciám.

Drupal som vylúčil hneď zo začiatku. Je to síce skvelý CMS systém, ale na moje potreby by bolo jeho použitie ako „delo na vrabce“. Nad Joomlou som naopak veľmi dlho váhal, keďže mi poskytovala presne to, čo potrebujem. Až na niekoľko drobností. A práve tieto detaily napokon prevážili v prospech WordPressu. Šlo napríklad o to, že niektorá funkcionalita, bežne dostupná v šablónach, moduloch či widgetoch pre WordPress, nebola defaultne dostupná pre rovnaké prvky v Joomle. Samozrejme, nie je to chybou Joomly, je to skôr o tom, že správca domény si môže vyberať, prípadne doplniť, tieto prvky sám a to presne v takej funkcionalite, akú potrebuje. Jedna z drobností, ktoré u mňa rozhodli, bola napríklad nedostupnosť ikoniek pre sociálne siete práve v tých šablónach, ktorá sa mi pozdávali. Nie, že by sa nedali zaobstarať a použiť iné zadarmo, ale je pre mňa jednoduchšie použiť už predpripravené ikonky, čo ma pri mojom nedostatku grafického cítenia ušetrilo ťažkého rozhodovania. Rovnako však zohral úlohu pri rozhodovaní aj aktuálny účel môjho webu, t.j., že svoje stránky chcem venovať len nejakým linuxovým článočkom a blogovaniu. Nič iné na svojom webe nepotrebujem. No a presne na toto sa po celom svete používa najviac Worpdress: jednoduchý systém ponúkajúci základnú funkcionalitu pre blogovanie a jednoduchú správu stránok.

Navyše sa mi páčilo, že WordPress má podporu aj na slovenskom internete a existujú stránky, kde si používateľ ľahko nájde informácie, či priamo odpovede na otázky v slovenčine. Skúste sa napríklad pozrieť na http://wp.sk/.

Dúfam, že sa vám tieto stránky i s jej obsahom budú páčiť a ešte sa sem veľakrát vrátite.