Malá úprava súborov MKV v linuxe

Možno ste sa pri zálohovaní vašich videí s momentálne populárnym multimediálnym kontajnerom „Matroska“. Súbory v tomto formáte sú označované príponou *.mkv.  Môžu však obsahovať okrem samotného video záznamu aj iné súbory, napríklad viacero zvukových stôp, titulkov a pod. Tieto vlastnosti sú síce skvelé, ale niekedy zbytočne zväčšujú objem súboru, najmä ako nevyužívame všetko. Preto som sa minulý rok musel troška prehrabávať na nete a hľadať nástroj, ktorý by mi umožnil s týmto formátom manipulovať. Samozrejme, na linuxe. A, samozrejme, našiel som ho 🙂

Nástroj s názvom mkvtoolnix má domovskú stránku na adrese http://www.bunkus.org/videotools/mkvtoolnix. Na stránke pre Download nájdeme balíčky pre všetky najrozšírenejšie Linuxové distribúcie, ale i Mac a Windows. Prirodzene, ak máte pridané vhodné repozitáre (niektoré sú spomínané na rovnakej stránke), balíčky sťahovať nemusíte, spraví to za vás inštalátor.

Návod na inštaláciu sa líši, v prípade otázok si prečítajte dokumentáciu k vašej linuxovej distribúcii. Momentálne používam Mageiu 4, tento balíček je v základných repozitároch a teda som ho inštaloval (ako root) príkazom:

urpmi mkvtoolnix

Vo Fedore sa nainštaluje príkazom:

yum install -y mkvtoolnix

Samotný balíček obsahuje viac súborov, použitie každého z nich zistíme, keď ho spustíme s argumentom:

--help

Použitie nástroja je jednoduché a intuitívne. Je iba na vás, či použijete CLI alebo GUI. Druhé menované rozhranie spustíme príkazom:

mmg

Ak potrebujeme najprv o danom súbore zistiť viac informácií a chceme na to použiť grafické rozhranie, spustíme program takto:

mkvinfo -g

A sme doma. Ostatné už človek ľahko uvidí sám 🙂 Ale naozaj, GUI v sebe zahŕňa veľa možností, ktoré môžeme ešte doplniť o voľby z príkazového riadku. Program je pomerne prehľadný, začneme v ňom pracovať pridaním súboru tlačidlom Add.

Objavovanie ostatných vlastností nástroja už nechávam na láskavého čitateľa, cieľom tohto kratučkého článočku bolo iba malé upozornenie na existenciu tohto nástroja.

 

Upgrade needed

Program po prvom spustení požiadal o upgrade na novšiu verziu

mkv-2

Súbor na úpravu je pripravený, môžeme pracovať

mkv-3

Roletové menu so špecifickými možnosťami