Ten správny linux a jeho výber VI.

V dnešnej, poslednej časti seriálu sa rozhodneme, ktorej linuxovej distribúcii dáme reálnu šancu na vyskúšanie. Ak ste si prečítali niektoré z predošlých častí seriálu,  malo by vám to pomôcť vo výbere pomocou rôznych webových nástrojov, tabuliek či návodov 🙂

Distro picker

Distro picker  je šikovný nástroj na pomoc s výberom. Je tam 6 jednoduchých otázok, kde posuvníkom nastavujete iba to, akú dôležitosť priradíte danej vlastnosti pri výbere. Mne vyšla moja aktuálna distribúcia ako druhá, čiže tento nástroj evidentne funguje správne 🙂

Stále nerozhodnutí?

Nie je problém, prejdeme si výber spolu. (Predpokladám, že skúsenejší používatelia už dávno majú svoje distrá vybraté a teraz si ich už len užívajú 🙂 ) Nech sa na to pozerám ako chcem, začiatočníkom — bez ambícií stať sa linuxovým guru — rozhodne nebudem odporúčať Gentoo, Slackware či Linux from Scratch. Naopak, ak sa chcete niečo o linuxe naučiť do hĺbky, mali by ste začať práve nimi.  Pozrieme sa teda na tie, ktoré sa začínajúcim linuxákom odporúčajú najčastejšie.

Ubuntu a iné *buntu

Ubuntu je považované za veľmi vhodné pre začiatočníkov. Mne osobne na ňom niektoré veci prekážajú. Ale akokoľvek sa mi nepáči, nesmiem a nechcem ho vynechať z odporúčaní.

Plusy

Široká použiteľnosť, podpora komunity, dôkladne spracovaná dokumentácia a návody na najčastejšie otázky a problémy. Rýchle vydávanie balíčkov s novými verziami programov.

Mínusy

Niekedy problémy s detekciou hardvéru pri inštalácii, nestabilita niektorých balíčkov (cena za rýchlosť vývoja). Rovnako mi vadí zavádzanie rôznych zlepšení, ktoré nie sú kompatibilné s ostatnými linuxovými distribúciami.

*buntu a spol.

Samotné Ubuntu vzniklo z distribúcie Debian. A na Ubuntu je pre zmenu založených naozaj veľa ďalších linuxov. Rozdiely v nich sú zväčša kozmetického charakteru (témy, ikony a pod.) a často zdieľajú repozitáre (zdroje balíčkov) pre Ubuntu. Máte teda na výber od Kubuntu (s prednastaveným KDE prostredím), až po — v poslednom čase mimoriadne úspešnú — Linux Mint distribúciu. Vzhľadom k pozitívnej odozve komunity ju rozhodne odporúčam na vyskúšanie.

ubuntu12.04-precise-pangolin_screenshot

Ubuntu Screenshot from Andrei

linux-mint-gloria

Linux Mint: Gloria theme

OpenSUSE

Túto distribúciu sme si už spomínali. Je veľmi prepracovaná, stabilná a priateľská k novým používateľom.

Plusy

Stabilita, veľa balíčkov, nástroj na správu distribúcie YAST2. Aj keď ho skúsenejší používatelia dosť zatracujú,  začínajúcich vie odbremeniť od príležitostnej úpravy konfiguračných  súborov.

Mínusy

Mínusom je paktovanie vlastníkov distribúcie s Microsoftom. Po toľkých rokoch očierňovania, obštrukcií a šírenia strachu z linuxu to bol zo strany tohto molocha prekvapujúci krok. Ďalším mínusom je YAST2. Na jeho obmedzenia narazíte, ak budete potrebovať niečo ručne nastaviť v niektorých konfiguračných súboroch. Tento nástroj ich bez pardónu zmení. Áno, v tomto sa SUSE na revanš inšpirovalo Microsoftom 🙂

openSUSE-KDE-Welcome-13.2

OpenSuse screenshot

Debian

Spomenúť ho skrátka musím. A rád.

Plusy

Široká podpora architektúr, nesmierne odladená distribúcia, veľa balíčkov, široká podpora komunity. Vzorový príklad open source softvéru, aj s nevýhodami.

Mínusy

Pomalý vývoj. Problematické licencovanie niektorých ovládačov, kodekov a podobne. Pokiaľ nie ste presvedčeným zástancom Open Source, môže vás to čiastočne obmedzovať.

debian

Debian

Fedora

Skvelá distribúcia.

Plusy

Masívna podpora komunity, najnovšie programy, podpora Red Hatu. Väčšina problémov vyriešená a zdokumentovaná, návody a opravy sú rýchlo dostupné atď. Ľahká implementácia neslobodných častí SW (kodeky, ovládače a pod.). Celková rýchlosť distribúcie na priemernom HW je vynikajúca.

Mínusy

Nestabilita- Fedora je testovacia distribúcia pre RedHat, preto nečakajte super stabilitu, najmä po inštalácii najnovších balíčkov. Chýba mi centrálny nástroj na konfiguráciu. Čiastkové sú síce k dispozícii, ale začiatočník môže tápať pri ich hľadaní.

Fedora-21-Settings

 Mageia / OpenMandriva

Tieto distribúcie majú svoj pôvod v Mandriva Linuxe, ktorého ambície stať sa veľkým hráčom na linuxovom trhu, žiaľ, nevyšli. Navyše si svojim prístupom popudila časť veľkej komunity, ktorá (na truc) začala s vývojom Mageia linuxu.  Ten bol nejaký čas jedným z najsťahovanejších linuxov.  Značka Mandriva síce ostala vo vlastníctve rovnomennej francúzskej firmy, tá však už žiadnu distribúciu nevyvíja. Pôvodná Mandriva sa teraz vyvíja v Rusku ako Rosa Linux. Tvrdé jadro vývojárov preto začalo s pomalým vývojom OpenMandrivy. Jej doterajšie verzie však slúžia skôr ako snaha o opätovné získanie dôvery komunity a nadviazanie na predošlú slávu Mandrivy.

Plusy

Tieto distribúcie disponujú šikovným nástrojom na správu počítača, Mageia/Mandriva Control Center (MCC). Tento nástroj nemá konkurenciu, je naozaj prepracovaný a aj keď niekedy prepíše konfiguračné súbory (ako v OpenSUSE), robí to len vtedy, keď danú časť konfigurácie robíte pomocou MCC. Ak sa konfiguruje len pomocou úpravy konfiguračných súborov, MCC ich neprepíše. Navyše tu hrá úlohu široká podpora komunity, veľké množsvo balíčkov a celková stabilita distribúcie. Dostupnosť kodekov a iného softvéru s uzatvoreným kódom je takisto závislá len na pridaní tzv. non-free repozitárov.

Mínusy

Ako mínus by som tu zaradil pomalší vývoj — môžu vám chýbať najnovšie balíčky. (Preto je pomoc dobrovoľníkov pri ich vytváraní vítaná.) Niektorí by tu možno zaradili aj ťažkopádnosť (napríklad v porovnaní s Fedorou). Nie je to síce také markantné ako pri starších vydaniach Mandrivy, ale môže vám to prekážať.

mageia110

SteamOS

Za vývojom tejto distribúcie stojí známy Valve. Aj preto je (bude) predovšetkým určená pre hráčov. Má sa s ňou dodávať aj vlastný HW, no celý projekt zatiaľ neopustil testovaciu fázu. BTW, ak niekto tvrdí, že na Linuxe nie je dosť hier, nie je to pravda. Už niekoľko rokov sa vďaka projektu Wine a PlayOnLinux na linuxe dajú hrať aj natívne hry pre Wind*s. Niektoré hry mi dokonca bežali na rovnakom HW v Linuxe lepšie. SteamOS som zatiaľ veľmi netestoval,  je stále vo vývoji a tak zvedavého čitateľa odkážem na existujúce recenzie na túto distribúciu, ktoré nájde aj na distrowatch.com. Jedinou vlastnosťou,  o ktorej viem a môže spôsobiť problémy je požiadavka na zariadenia podporujúce EFI. Aj to sa však ešte môže zmeniť. Ide vlastne o ďalšiu modifikáciu Ubuntu. SteamOS som sem zaradil, pretože predpokladám ukončenie vývoja prvej ostrej verzie v priebehu mesiacov a jeho značnú popularitu, ak sa zámer Valve podarí.

SteamOS-GNOME-Screenshot-Tour-409948-5

SteamOS

Hmmm, stále neviem

Stále nie? V tom prípade mojim skromným odporúčaním bude nasledovné:

  • Ak vám záleží na najnovších balíčkoch,  chcete rýchlu a široko podporovanú distribúciu,  skúste Linux Mint, Fedora Linux, alebo Ubuntu/Kubuntu.
  • Požadujete stabilitu, bezpečnosť aj za cenu pomalšieho vývoja?  Potom odporúčam Debian, CentOS prípadne  Scientific Linux.
  • Hľadáte najmä prítulné prostredie? Vyskúšajte si Mageia Linux, OpenMandriva, alebo openSUSE linux
  • pre účely (ne)bezpečnosti odporúčam Kali Linux (to už by ale nádejný hackerský kandidát dávno mal vedieť :))

Ozaj, už som spomínal, že vyššie uvedené distribúcie väčšinou disponujú slovenskou/českou lokalizáciou? To si však ešte pred inštaláciou overte na stránkach tvorcu.

Ďalšie kroky

Ak máte vybratú tú správnu distribúciu, môže si ju vyskúšať pred definitívnou inštaláciou. Veľa distribúcií ponúka live verzie svojich vydaní, dá sa však použiť aj bežne zdarma dostupný softvér na virtualizáciu a tam si vyskúšať inštaláciu vášho linuxu. Najprv však musíte distribúciu stiahnuť a hneď potom je dobré skontrolovať stiahnutý ISO image (checksumom a pod.). Tieto kroky sú však už popísané v dokumentácii pre daný produkt. Rovnako si odporúčam prezrieť dokumentáciu, minimálne časť o inštalácii sa neskúseným určite zíde.

Záver

Čo dodať na záver? Dúfam, že tento seriál bude vhodnou pomôckou k správnemu výberu linux. Ak sa to podarilo a nový „linuxák“ dokáže oceniť slobodu a iné výhody, ktoré svojim fanúšikom ponúka, budem veľmi rád.

Samozrejme, ak sa obávate samotnej možnosti voľby, stále tu ostávajú iné operačné systémy. Niektoré budú aj naďalej za vás rozhodovať, kedy sa bude aktualizovať, reštartovať, odosielať citlivé dáta ktovie aké a ktovie kam. Vlastne, aj to je výber 🙂

Ľudia radi označujú výber distribúcie ako „zložitý“. Z môjho hľadiska to tak nie je. Ak presne viete, čo od OS očakávate, ľahko si dokážete vybrať distro presne na mieru. A to nie je zložité — je to sloboda výberu. Tú vám iné operačné systémy veľmi ťažko poskytnú, pretože žiadny z mne známych systémov nedokáže ponúknuť takú variabilitu a kompatibilitu pre rôzne zariadenia ako linux.

Zaujímavé odkazy

20 tutoriálov pre začiatočníkov

Manžovanie súborov z príkazového riadka

10 kníh pre začiatočíkov v Linuxe (EN)

Images s Linuxom pre VirtualBox

Najlepšie distrá pre bezpečnostné účely

Ukážka z knihy o Kali linuxe a etickom hackingu

Linux pre malý biznis

10 vecí, ktoré ľudia radi robia na Linuxe

10 vecí, ktoré treba vedieť pred inštaláciou Linuxu

Naučte sa linux online

Zrýchlenie linuxu

20 dôvodov, pre ktoré prejsť na Linux

Zvieratká na komandline 🙂

Linuxové Cheatsheety

Prečo Linux (CZ)

Najlepšie články o Linuxe (CZ)

http://www.linuxsoft.cz/

http://www.abclinuxu.cz/

 

Článok neprešiel jazykovou úpravou, za čo sa čitateľom ospravedlňujeme.