Ten správny linux a jeho výber III.

Dnes si v dvoch častiach rozoberieme rozsiahlu a náročnú tému: linux a jeho podpora hardvéru.

Hardware: mínusy 

Začnem z negatívnej stránky. Nie každý hardvér je podporovaný linuxom. Síce je to stále lepšie ako to bolo pred niekoľkými rokmi, ale ešte stále sú k niektorým zariadeniam k dispozícii iba ovládače od výrobcu. Tie sú zvyčajne chránené proti tomu, aby si niekto iný mohol pozrieť ich zdrojový kód a začať vyvíjať vlastnú verziu. Stáva sa to najmä v prípadoch, keď firma vyrába lacný HW a jeho funkčné časti potom nahrádza softvérom. Najlacnejšiemu HW sa teda vo všeobecnosti radí vyhnúť. My sa však môžeme poradiť s Googlom a zistiť, či sú s vybraným zariadením na Linuxe problémy. Ak áno, tak aké a či sa dajú odstrániť. Existujú celé databázy HW vhodného pre linux. Veľakrát je kompatibilita uvádzaná buď na stránkach distribúcie, alebo výrobcu HW.

Hardware: plusy 

Naopak, veľa zariadení s embedded (vnorenými) systémami používa práve Linux. Drvivá väčšina HW používaného na stavbu serverov si s linuxom rozumie vynikajúco. Koniec koncov, toľko kritizovaný Android tiež beží na linuxovom jadre 🙂 (Zvyšok si už dopracovali v Googli, takže sorry ;). V poslednom čase sa z Linuxu stáva akýsi fenomén. Nebuďte teda prekvapení, že aj Samsung používa (a bude používať) Tizen. Rovnako WebOS známy z TV prijímačov firmy LG má linuxový základ.

Mobilné zariadenia a notebooky

Skvelý návod na výber notebooku pre linux nájdeme na stránkach PCWorldu: http://www.pcworld.com/article/211113/how_to_buy_a_linux_laptop.html. Niektoré podporované zariadenia sú uvedené na tejto stránke: http://www.linux-mobile.com/category/distribution/. Kompletné, no staršie HW HOWTO môže nájsť čitateľ na stránkach The Linux Documentation Project: http://www.tldp.org/HOWTO/Hardware-HOWTO/index.html. Netreba zúfať, ak sa to zdá byť na prvý pohľad zložité- linux používajú tisícky ľudí na laptopoch aj u nás, a to bez väčších problémov.

CPU

Čo sa týka podpory CPU: linux podporuje takmer všetky architektúry procesorov. Na wiki nájdeme aj zoznam podporovaných architektúr: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_supported_computer_architectures. Treba iba presne vedieť, ktorú distribúciu kam nasadiť. Príklad: ak chceme používať server s RISC procesorom, nečakajte, že vám na tom stroji pobeží Puppy linux, keďže to je primárne desktopová distribúcia určená na prenosy na USB kľúči. A naopak: ak chceme distribúciu na desktop, nebudeme používať špecializovanú serverovú distribúciu. Nie len preto, lebo nemusí na našom stroji bežať vôbec, ale aj preto, lebo nemusí mať k dispozícii také množstvo balíčkov (programov), ktoré by samotný používateľ mohol požadovať. Najistejšie je zájsť priamo na stránku distribúcie a tam zistiť, aký hardvér výrobca podporuje. Môžeme to opäť doplniť hľadaním v Google.

Live distribúcie

Väčšina čitateľov bude linux chcieť používať doma na desktopoch, laptopoch atď. A preto asi budete chcieť vedieť, že niektoré linuxové distribúcie poskytujú live verzie svojich produktov. Takto si ich môže používateľ pohodlne vyskúšať bez rizika straty dát a nainštaluje si ich, až keď je spokojný s výberom. Neskôr si niektorú live-distribúciu skúsime spolu.

pokračovanie…

Článok neprešiel jazykovou úpravou, za čo sa čitateľom ospravedlňujem.