Hľadám stranu, ktorá zruší samú seba

Source http://ookaboo.com/o/pictures/source/173613/Baffin

Hľadám stranu, ktorá sa po voľbách zruší sama… Fantastická predstava. Je vôbec reálna? Vo svetle posledných volieb do miestneho zastupiteľstva sa sám seba pýtam, prečo nie? Veď kto z nás vie, čo prinesie budúcnosť?

Niekedy sa cítim na dnešnú dobu príliš pomalý. Prvé, čo ma napadlo po komunálnych voľbách, bolo: „Aha, politické strany opäť dostali na frak“. A čo som počul v ten istý večer v správach? To isté, ale z úst renomovaného novinára. Pred pár dňami som mal debatu, čo prinesú vlaky zadarmo obyčajným ľuďom. No a dnes večer som si v správach vypočul veľmi podobný názor z prostredia autobusových prepravcov. Najprv som si teda vynadal do pomalých starcov. Veď keby som bol rýchlejší, mohol som tieto myšlienky vysloviť ako prvý práve tu a potom sa tým pochváliť pred nastúpeným egom. Potom som si však uvedomil, že to je v absolútnom poriadku. Spomínané myšlienky a názory ma môžu len a len upokojiť. Moje názory nie sú osamotené, čo viac si priať?

Na úvod sa vrátim ku komunálnym voľbám v Trebišove. Mali sme iba dvoch kandidátov na primátora. A aj keď ma prehra môjho favorita mrzí (54 hlasov, koho by to nemrzelo, nie?) , celková situácia ma skôr pobavila. A, čuduj sa svete, v konečnom dôsledku aj potešila. Predstavte si: všetky politické strany v meste sa spojili. Ľavica, pravica, tí kráčajúci vpred i vzad, „šicke do jednoho“, ako sa u nás vraví. Proti jedinému kandidátovi. To už mohli rovno povedať: „Už vám, našim voličom, nemáme čo ponúknuť ako samostatné strany. Už máme len spoločné stanovisko, kandidáta a sľub na ‚záchranu‘ mesta. (Ďalšie sľuby dodáme podľa požiadaviek.)  Nám nevadí, že práve predošlí predstavitelia mesta, riadení našou prísnou straníckou disciplínou a straníckou morálkou, dotiahli mesto takmer do nútenej správy. Je to len sprosté ohováranie… Vadí nám však rozpredanie časti majetku mesta a splatenie dlhov, lebo teraz už nemáme toľko príležitostí na roz… pardón, chceme povedať zveľaďovanie majetku mesta.“

Ďalšie predvolebné argumenty, ako bol napríklad ten o našej izolácii zo strany vlády a neschopnosť pri čerpaní európskych fondov sú vyslovene smiešne. Lebo to, keď vláda odmieta podporovať, alebo dokonca navštevovať vlastných občanov len kvôli primátorovi z „nesprávnej“, v našom prípade dokonca „žiadnej“ strany, je jasnou správou pre jeho občanov. Akou, to si už každý domyslí sám, ja tu chcem udržať nejakú úroveň a preto nepoužijem žiadne vulgárne výrazy… ehm … Len tak medzi nami, je to niečo v zmysle: „Vážení spoluobčania, nezvolili ste si správnu stranu, a tak na vás vláda kašle. Z vysoka.“ Prepáčte, to bolo škaredé, priznávam 🙂 Ale žiaľ pravdivé.

Lenže ľudia, zvyknutí roky čítať medzi riadkami, dokážu túto správu dešifrovať. Nie sú to až takí hlupáci, ako si niektorí myslia. A výsledok? Väčšinu primátorských a starostovských stoličiek obsadili nezávislí kandidáti. Áno moji láskaví čitatelia, nepotrebujeme žiadne strany, aby pre nás niekto zabezpečil spokojný život a krajinu, kde si človeka budú vážiť ako občana aj napriek jeho názoru. Alebo mu „láskavo dovolia“ čerpanie financií z fondov, ktoré sú určené pre rozvoj celej krajiny, nie len voličov tej ktorej strany. Naozaj to pôjde aj bez politických hier, len sa nenechajme znechutiť dnešnými pomermi.

Ďalšou záležitosťou, ktorá len dokazuje ignoranciu a krátkozrakosť straníckej politiky je cestovanie vlakom zdarma. V tejto stredoeurṕskej krajine existujú vlakové trate, ktoré boli kvôli „nerentabilite“ (ponechám radšej bez komentára) zrušené. Náhradné spojenia vraj budú zabezpečovať autobusy… (Páni z „mesta“ si však samozrejme nevšimli menšie detaily. Tieto náhradné spoje totiž mali byť často prevádzkované na cestách tretej triedy. To napríklad znamená pri cestovaní počas snehovej kalamity návrat o 70 rokov späť). A čo čert nechcel, aj tentoraz sa rozhodli zabiť viac múch jednou ranou a zakryť zvyšovanie daní malým darčekom: cestovaním vlakom zdarma (a nie obnovením zrušených tratí, ako by sa dalo čakať). Čo by sa mohlo stať? No, mohla by nastať situácia, keď viac ľudí pocestuje vlakmi a autobusy budú chodiť prázdne. Tým sa ešte viac predraží autobusová preprava. A keď sú spoje nerentabilné, zrušia sa. Čiže ľudia, ktorí majú aj tak ťažko dostupnú verejnú dopravu, prídu aj o to málo, čo existuje. Vieme, ako to u nás chodí. Keď po rokoch či mesiacoch príde ďalšia vláda, ktorá bude musieť šetriť, zruší vlaky zdarma, ale autobusové spoje už budú oklieštené tiež. Žiadosť o dotácie pre dopravu vo verejnom záujme budú samozrejme zamietnuté. Preto si myslím, že na túto „sociálnu“ akciu doplatia všetci okrem predvolebnej kampane jednej jedinej strany. Najviac však uškodí práve tým, ktorým mala pomôcť. Budú na to doplácať jednak daňami, ďalším zaostávaním ekonomického rozvoja v ich kraji, ale aj nedostatkom spojov, čo spôsobí buď ich vysťahovanie sa z tejto krajiny, alebo ešte väčšiu chudobu.

Hmm, teraz ma napadla zákerná otázka: bude niekedy nejakú politickú stranu zaujímať, že ľudia vo veľkom odchádzajú z tejto krajiny? A mohla by nastať situácia, keď tu ostanú len obyvatelia „mesta“ a tí budú vládnuť len pustým lesom a poliam pričom predvolebné mítingy sa budú volať familiárne „bašavel“? Došlo to niekedy nejakej strane? Dívala sa niekedy nejaká ďalej ako za 4 ročné obdobie? Ľudia však nežijú len 4 roky, preto by sme mali zmeniť politický systém tak, aby to reflektoval a politici nehľadali len jednoduché krátkodobé riešenia.

Všetci sme videli, ako rebélia proti takémuto post-totalitnému štýlu vládnutia skončila na Ukrajine. To nechcem. Je však možné docieliť takúto zmenu aj zdola. Prostriedkom, ktoré si ľudia tejto krajiny nadobudli a voči ktorým je každá politická strana bezmocná: voľbami. Neviem, ako vy, ale ja plánujem pri ďalších parlamentných voľbách voliť stranu, ktorej cieľom bude v prvom rade zrušenie politických strán (všetkých, nechcem aby tu ostala len jedna, ktorej šéf už teraz na lokálnej úrovni potrebuje osobných strážcov v uniformách), zmenšiť počet poslancov a vládnuť prostredníctvom trestne zodpovedných osôb so zmyslom pre morálku, zodpovednosť a bez nenásytnej túžby vytvoriť vlastnú domobranu. Nájdem takú stranu? Skôr či neskôr určite áno.

Tento článok vyjadruje autorove osobné názory. Článok neprešiel jazykovou úpravou, za čo sa ospravedlňujeme.