Silná facka súčasnej politickej scéne… Preberie sa?

Výhra Kotlebu v druhom kole volieb sa dala čakať, aspoň ja som ju očakával. Dôvodov je niekoľko. Samozrejme, p. Predseda má iný názor.  Neustále hádzanie viny na pravicu je únavné a smiešne, navyše som si istý, že keby bola pri moci pravica, bude hádzať vinu za Kotlebovo víťazstvo na ľavicu. Ale kde teda je pravda?

Podľa mňa už nespokojnosť ľudí dosiahla takú vysokú úroveň, že je len otázkou času, kedy sa takíto extrémisti dostanú do parlamentu a vlády. Naozaj to očakávam, keďže problémy obyčajných ľudí sa vôbec neriešia a za všetko zlé sa vina kladie opozícii, nech je z akéhokoľvek spektra. No, spektrum… Pardón, to preháňam, sú to z väčšej časti komunisti 🙂

Ďalším, podľa mňa veľmi závažným dôvodom, je kauza Gorila ale aj iné nedoriešené korupčné aféry. Čo iné sa dá čakať, ak je evidentné, že súčasný systém síce funguje perfektne, ale žiaľ vôbec nie v prospech obyčajných ľudí? Trpezlivosť našincov má tiež svoje hranice. Aj keby sa hneď a zaraz kauza Gorila dotiahla do konca – čo sa nestane, keďže už bola určená na klasické „vyhnitie“- už nikdy ľudia nebudú veriť dnešnému politickému systému, nieto ešte jedinej správnej strane. Teda toto sa dosiahlo za 24 rokov od nežnej revolúcie. Boli sme o ňu okradnutí.

Dôvodom takéhoto výsledku hlasovania je určite aj neriešená rómska otázka. To, že prezident vrátil návrh viacerých zákonov o tejto problematike v októbri (ehm ehm ehm, áno, v októbri 2013, nie 1989), uff, dobré ráno, páni politici… Tento problém tu existuje už desaťročia, pýtam sa, na koho hodí vinu Smer tentoraz?  Asi na pravicovtý zlepenec, to je skvelý fackovací panák. Okrem toho, v predošlej vláde mal Smer ľudí schopných a odhodlaných na všetky možné riešenia rómskej otázky. Samozrejme, ak sa práve nezaoberali vlastným biznisom 🙂

Ak sa teda premárnili takmer všetky šance na to, aby naša politická scéna pracovala korektne a čisto, v súlade s  morálkou väčšinovej spoločnosti, ale najmä pre ľudí, občanom už neostáva veľa iných možností, len voliť niečo nové. Naozaj nové. A to Kotleba určite je. Ľudia dúfajú, že on situáciu zachráni. Podobne, ako to bolo v Nemecku začiatokom minulého storočia. Ozaj, už keď som pri ňom. Pri posudzovaní jeho extrémizmu sa držím pravidla „ak niečo kráča ako kačka, vyzerá ako kačka a kváka to ako kačka, tak to pravdepodobne bude kačka“.

Ak sa problémy riešiť naďalej nebudú a Kotleba ich v kraji náhodou vyrieši (osobne očakávam vysťahovanie Rómov z ich osád a ich presun. Lenže kam? Do Bratislavy na hrad? Alebo skončia zasa na východe?), potom môžeme očakávať, že sa dostane na politickej scéne podstatne vyššie ako teraz. Dovolia to naši politici? Nie je práve teraz najvyšší čas začať meniť celé usporiadanie republiky tak, aby sa prípadní kotlebovci nemohli dostať k absolútnej moci? Je. Zmeňme všetko, čo je zlé, inak to zmenia iní a inak.

Spytovať si svedomie by mali začať asi najskôr tí hore, ktorí celú tú špinu spustili. Začnú odteraz politici brať ľudí ako partnerov, nie ako ovce vhodné na strihanie? Nech si totiž o ľuďoch  myslia čokoľvek, evidentne im to ich „ovečky“ zrátali, Zatiaľ len v BB kraji. Teda, ak sa nabudúce bude p. premiér k niečomu vyjadrovať, tak radšej nech sa nepýta, či diskutujúci ponúkajú inú alternatívu, lebo evidentne takáto alternatíva existuje. Dobré ráno, vážení politici. A len tak mimochodom, ovečky nie sú stále ovečky. Ako poznám našu mentalitu, je oveľa horšia, ako tá údajná „holubičia povaha“. Situácia je asi v takom štádiu, že sa už len čaká na niekoho, kto tomu celému dá tvar, formu, vytiahne ľudí od pivných debát do ulíc a násilným spôsobom zruší celý náš doterajší politický systém. Toto chcú naši politici? A čo keď sa vodcom odporu voči politckej moci stanú extrémisti? Toto vôbec nebude chyba obyčajných ľudí, tí budú robiť len to, k čomu ich naši politici dotlačili. Žiaľ.

Na celej situácii má leví podiel vládna strana,  akokoľvek sa zo zodpovednosti snaží vyzuť. p. Predseda totiž napríklad tak dlho a úspešne pracoval na potieraní „pravicového zlepenca“, až potlačil všetky reálne a ako tak prijateľné alternatívy. Občanom tak ostala jediná možnosť, ako legálne vyjadriť nespokojnosť s politickou situáciou: voliť extrém.

Na záver musím dodať, že sa cítim osobne urazený vyjadreniami politkov Smeru. Nie som síce (a asi ani nikdy nebudem) voličom Smeru, ale nikdy by som nevolil Kotlebu. Navyše, p. Maňka sa hanbí za celé Slovensko. To sa ma naozaj dotklo, pretože v skutočnosti sa ja hanbím za našich politikov. Lenže hádzať všetkých do jedného vreca je skrátka také „naše“, také súdružské…

Podľa mňa teraz ešte existuje niekoľko možných scenárov, čo bude ďalej, pričom jeden z nich môže byť takýto: ak naši politici nespravia nič, (teda žiadne vyšetrovanie Gorily a pod., nenastanú žiadne zmeny politického zriadenia, ani nič iné, a všetko sa opäť nechá v pokoji „vyhniť“), tak  v tom prípade Kotleba bude pokračovať  v ťahu na nespokojného voliča a riešení problémov  po svojom. Ak tým však získa ďalšiu podporu ľudí, v budúcnosti nevylučujem jeho parlamentné, či dokonca vládne ašpirácie. V tom pripade to všetci politici môžu  zabaliť a utiecť pred „útlakom“, ktorý však sami svojim pokúšaním trpezlivosti voličov spustili.

 

Tento blog vyjadruje autorov súkromný názor a netýka sa celkom všetkých politikov (napr. p. Mezenskej a možno pár ďalších statočných a spravodlivých). Týmto výnimkám úprimne ďakujem, že zabránili vzniku takejto situácie už podstatne skôr.